söndag 5 september 2010

Småkakor!

Här är två underbart bra recept på småkakor. Det första är snittar och det andra är klassiska småkakor. Enjoy!


Kakaosnittar med vit choklad
175g smör, rumsvarmt
½dl strösocker
½dl mörk muscovadosocker
3msk sirap
4½dl vetemjöl
½dl kakao
1½tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100g vit choklad, hackad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175grader. Rör ihop smöret med strösockret och muscovadosockret. Tillsätt sirapen och sedan resterande ingredienser.
2. Knåda degen med händerna och forma till två lika långa rulle. Gör de lika långa som längden av plåten och lägg på de på ett bakpapper på plåten. Tryck ner rullarna något med fingrarna. Tänk på att de flyter ut lite i ugnen när du placerar de på plåten.
3. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. De är färdiga när ovansidan spricker och känns fasta när man trycker lätt på ovansidan. Det är viktigt att inte färdiggrädda kakorna.
4. Låt längderna svalna i några minuter innan du skär upp dem. Det klassiska sättet är att skära de på snedden i ca 3cm långa snittar. Låt kakorna kallna helt innan du lägger ner de i burkar.

----- ----- ----- ----- ----- -----

Shortbread med pecannötter
5dl vetemjöl
200g smör, rumsvarmt
1 1/4dl strösocker
1dl pecannötter, hackade
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser i en skål och rör ihop till en deg. Forma degen till en eller två rullar, ca 5cm i diameter. Slå in rullen i smörpapper och lägg in i kylen tills de stelnar lite.
2. Sätt ugnen på 170grader. Skär degen i centimetertjocka skivor. Lägg kakorna med lite distans från varandra på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i ca 25 minuter.
TIPS: Dessa går utmärkt bra att göra fram till att man format degen till en rulle och sen lägga in i frysen. Då har man alltid en deg redo att ta fram och grädda om tillfället skulle ges. Degen går att skiva även när den är frusen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmm, kakaosnitt är så gott! Så enkelt men ändå så yummy <3