söndag 17 januari 2010

Ost- och svamplasagne

Underbart gott alternativ, om man tröttnat (kan man det egentligen??) på vanliga lasagnen. Man kan lätt göra rätten till sin egna variant genom att byta ut ostarna till sina favoriter och sen byta ut svampen lite. När jag och min sambo gjorde rätten hade vi mest färska champinjoner och lite kantareller istället för bara kantareller t ex. Vi bytte även ut västerbottenosten till cheddar. Blev mumma!
Bli nu inte bortskrämd av alla dessa ingredienser! De är värt det! =)

Du behöver:
16 lasagneplattor
Kantarellsås:
300 g kantareller
500 g passerade tomater
1 gul lök
smör att steka i
100 g västerbottenost
100 g ädelost
50 g parmesanost
Tomatsås:
2 burkar krossade tomater
1 morot
1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 kvist oregano
1/2 dl olivolja
salt, socker, peppar
rödvinsvinäger
färsk basilika

Gör så här:
1. Kantarellsås: Hacka den ena löken och fräs den och kantarellerna i smör. Krydda med salt och peppar. Häll på de passerade tomaterna och låt stå och småputtra i 10 minuter. Riv parmesanost, västerbottenost och ädelost. Blanda ihop alla ostsorter. Sätt ugnen på 200°.

2. Tomatsås: Skala och ansa lök och morot. Skiva moroten, finhacka paprikan och löken. Fräs den ena löken, morot och paprika i olivoljan. Häll på de krossade tomaterna. Pressa ner vitlöken. Lägg i timjan och oregano. Låt småputtra ca 20 minuter. Krydda såsen med salt, vinäger, en gnutta socker och peppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Mixa såsen slät.

3. Lägg tomatsås i bottnen på en smord ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås och kantarellsås med ostblandningen. Avsluta med tomatsås. Strö över rikligt med ost. Grädda i 200° ugn ca 35 minuter. Låt stå och ”stabba till sig” i 10–15 minuter. Klipp färsk basilika över.

Inga kommentarer: