måndag 4 maj 2009

Vaniljcheesecake

Detta är en väldigt god och frisk cheesecake som går hem som fika eller efterrätt vilken dag som helst. Den har smak av vanilj, citron och apelsin.

Ingredienser
150 g smör, plus en extra klick att smörja formen med
200 g digestivekex
100 g havregryn
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljessens
600 g philadelphiaost
150 g strösocker
1 st citron
1 st apelsin
3 dl vispgrädde

Till kakan
Färsk frukt och bär efter tycke och smak

Gör så här:
1. Smörj en form med löstagbar kant (23 cm i diameter) med smör.
2. Mosa digestivekexen till smulor, t ex i en mortel. Sätt en stekpanna på medelhög värme (jag pendlade mellan 3an och 4an av 6), lägg i havregrynen och rosta tills de får färg. Tärna smöret och lägg det i pannan tillsammans med kexsmulorna. Rör varsamt med en träslev till en sammanhängande massa.
3. Ta bort från värmen, sleva över massan i formen och släta ut den. Platta varsamt ut med händerna eller baksidan med en slev - vi vill ha en jämn och hårt packad botten. Låt svalna och stelna i kylskåp i 1 timme.
4. Om du använder en vaniljstång, dela den på längden och skrapa med kniv försiktigt ut fröna. Lägg all philadelphiaost i en skål, tillsätt vaniljfrön eller vaniljessens, strösocker, rivet citron- och apelsinskal samt saften från citronen. Rör om ordentligt tills du har en slät och fin blandning.
5. Vispa grädden lätt i en annan skål. Tillsätt hälften av grädden till ostblandningen och vänd ner den. Vänd därefter varsamt ner resten av grädden. Blanda samman smeten, sleva sedan upp den på kakbottnen och släta till med slickepott. Låt cheesecaken stå i kylen i minst en timme innan servering.
6. Lossa försiktigt kakan med en liten kniv och lyft upp den ut formen. Lägg upp den på ett tårtfat (själv kunde jag inte lossa den så jag tog bara bort sidorna och lade kakan med formbottnen på ett fat).
7. Skär bären och/eller frukten i små bitar och servera till kakan.

På bilden har jag även mosat jordgubbar med socker
och haft över kakan, men rekommenderar att bara ha
färsk frukt och bär. Jag valde färsk ananas,
jordgubbar och vindruvor.

Inga kommentarer: