söndag 1 februari 2009

Lasagne med aubergine

Köttfärsröran:
ca 500 g nötfärs
1 gul lök
1 aubergine (du behöver kanske inte ta den största du hittar)
5 färska champinjoner
1 burk krossade tomater (500g)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljong
salt
peppar
basilika (torkad)

Bechamelsås:
75 g smör (jag hade osaltat smör)
3/4 dl mjöl
5½ dl mjölk
1 dl grädde
salt
peppar
muskotnöt

lasagneplattor
riven ost

Köttfärsröran:
1. Hetta upp en panna medan du förbereder det som ska stekas. Skiva sedan champinjonerna och auberginen i önskvärda bitar. Hacka löken medan du ändå är igång.
2. Stek aubergine och champinjoner mjuka i smör. Lägg åt sidan.
3. Bryn köttfärsen med löken. Häll sedan i krossade tomaterna och tomatpuré. Smula ner grönsaksbuljongen och tillsätt salt, peppar och basilika. Låt puttra några minuter och dra sedan åt sidan.
4. Blanda köttfärsblandningen med grönsakerna.

Bechamélsås:
5. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet.
6. Blanda i grädden och hälften av mjölken så allt löser upp sig. Ha sedan i resten av mjölken och salta, peppra och muskotnöta. Ta så mycket av muskotnöten som du önskar; "efter behag" som det så fint brukar kallas.
7. Ta fram en ugnssäker form och täck botten med lasagneplattor. Varva sedan det med köttfärsröran, bechamélsås, ost och sedan mera lasagneplattor. Avsluta med ost.

8. Ugnen ska stå på 200 grader och lasagnen ska gräddas i 40-45 minuter.


Smaklig måltid!

Inga kommentarer: