onsdag 17 december 2008

Chokladknäck

Ingredienser:
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk kakao

Gör så här:
Ta fram en tjockbottnad kastrull som är medelstor. (Ta ej för liten kastrull för då kokar knäcken lätt över.)
Blanda sirap, grädde, socker och kakao i kastrullen.
Låt koka upp. Låt sedan fortsätta koka på medelhög värme och rör om då och då. Koka tills de klarar kulprovet eller om du har en termometer så ska den visa 122 grader.
Kulprovet: Ta en sked med lite av smeten och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha.
Koktiden brukar vara ca 45-60 minuter står det enligt originalreceptet, men när jag gjorde en halv sats så blev det bra efter 15-16 minuter redan. Då var den fortfarande lite seg när den stelnat, precis som jag vill ha dem =) Så kolla redan efter 15 minuter så det inte blir för hårt.
Häll upp smeten i knäckformar och låt stelna och förvara i kylen.

1 kommentar:

Anonym sa...

åh vilken härlig sida ni har startat! här kommer jag återkomma..om jag får? hihi